HÅLLBART KAFFE, HEMBAKAD FIKA & KONFERENS​

Vi bryr oss!

På Stufvenäs är vi djupt engagerade i att vårda och bevara den naturliga skönheten som omger oss. Vi förstår vikten av att göra kloka investeringar – inte bara ekonomiskt, utan även i termer av miljömässig och social hållbarhet.

Vårt engagemang sträcker sig från att noggrant välja kvalitetsprodukter som står emot tidens tand, till att säkerställa att våra arbetsförhållanden är hälsosamma och rättvisa, vilket uppmuntrar långsiktig anställning och arbetsglädje.

Stufvenäs, södermöre, småland & Sverige

Upprätthålla flexibilitet och realism

Vi erkänner att hållbarhet ibland innebär att balansera ideal med realistiska behov. Även om vi strävar efter att hålla oss till våra fyra S, finns det tillfällen då vi måste göra undantag, som exempelvis med vårt kaffe och vin. Men då gäller det att välja produkter som ger något annat fint tillbaka, som en skön känsla i magen. Denna flexibilitet tillåter oss att upprätthålla vår höga standard samtidigt som vi är pragmatiska i våra val.

KVALITET & HÅLLBARHET

Inredning med tanke och för framtiden

Vår strävan efter hållbarhet återspeglas även i våra inredningsval. Genom att välja kvalitetsprodukter från närområdet, inte bara stärker vi den lokala ekonomin, utan också säkerställer att varje element i vår miljö speglar våra värderingar om kvalitet och hållbarhet.

På Stufvenäs är vi engagerade i en framtid där hållbarhet inte är ett alternativ, utan en grundläggande del av allt vi gör. Vi ser fram emot att fortsätta vår resa mot en mer hållbar och ansvarsfull verksamhet, och vi välkomnar våra gäster och samarbetspartners att delta i denna spännande resa.

ODLAT I BRASILIEN, ROSTAT I KALMAR

Brasilianskt Odlat, Kalmar Rostat

Vi vet hur viktigt kaffet är för många. För alla oss som inte kan tänka ordentligt före den första koppen kaffe på morgonen. Därför ser vi till att det alltid finns en kopp riktigt gott kaffe för våra gäster.

Därför är vi så glada att kunna servera er ett smakfullt, naturligt och hållbart kaffe. Producerat av kaffebär som odlats med kärlek och omsorg på brasilianska vulkan- sluttningar av Luiz Paulo, importerats och rostats av Balck Coffee. Ett unikt kaffe som bara finns hos oss och som kommer hjälpa er att fatta riktigt bra beslut på er konferens.

Och för varje kopp ni dricker hjälper ni oss, Balck Coffee och Luiz Paulo till en bättre framtid för kaffeodlarna och framtidens kaffedrickare!

Vårt kaffe kommer från Luiz och hans son Gustavo som odlar kaffe på farmen Fazenda Santa de Izabel i Brasilien som andra generationen kaffebönder. Kaffet rostas sedan i Kalmar av Sebastian Balck.

Kaffet odlas på vulkansluttningar som har unika förhållanden för kaffeodling. Den mineralrika jorden, med reservering av regnskog runt odlingarna, ger en unik biotop som resulterar i ett kvalitativt och långsiktigt hållbart kaffe.

Luiz har aktivt valt att endast odla specialkaffe utan bekämpningsmedel. Kaffet som de odlar växer i vulkanjord högt upp i sluttningar vilket gör att kaffet måste plockas för hand. I Brasilien görs det normalt maskinellt och ännu en gång visar Luiz och Gustavo att de sticker ut från industriproduktionen genom att handplocka allt kaffe. Detta ger en mer selekterad kvalitet och genom sluttningarna tillsammans med den bördiga vulkanjorden och delar av regnskogen som fungerar som skuggträd får man fram ett unikt kaffe.

Kraftfullt, sött och krämigt med låg syra som passar utmärkt som espresso eller ett mörkare filterkaffe.

Dessutom tar Luiz ett stort socialt ansvar då 30 familjer arbetar och är beroende av de 33 hektar stora plantagerna. 16 hektar är också atlantisk regnskog.

BIOLOGISK MÅNGFALD

Stufvenäs Honung

Vi bryr oss om naturen och vår biologiska mångfald. Det är brist på pollinerande insekter i den svenska naturen. 1/3 av all mat vi människor äter är beroende av pollinering. Pollineringen ger fler blommor och kan bidra till att utrotningshotade växter lever vidare. Den ger även större skördar av frukt, grönsaker och bär. Inte bara här hos oss utan också hos grannarna och i den omgivande naturen.
 
Idag importeras hälften av den honung vi äter i Sverige. Nu kan vi erbjuda våra gäster egen honung, med smak av de olika blommor, träd och växter som finns i våra vackra omgivningar. Stufvenäs Honung har också ett annat stort värde förutom smakupplevelsen, den finansierar honungsbinas viktigaste ekosystemtjänst när de pollinerar våra odlingar och vår vilda natur. Därför är det viktigt att vi alla är måna om bina så att antalet bin och bisamhällen ökar i Sverige.

Visste du detta om bin?

En drottning lägger ca 2000 ägg om dagen under sommaren. I en bikupa kan det finnas upp till 50 000 bin. En bikupa ger ca 40 kg honung. Ett bi lever ungefär 60 dagar på sommaren. Till sist kan de inte flyga tillbaka till kupan eftersom deras vingar blivit utslitna. Vinterbina lever längre men det beror på att de håller sig stilla och drar ner på ämnesomsättningen.

Bin kan kommunicera med varandra. Genom bidansen kan de tala om i vilken riktning och hur långt bort det finns blommor som är värda att besöka. Ett bi kan flyga 2-3 km från bikupan för att hämta mat och hitta hem igen. Alla bin i bikupan har samma mamma, men kan ha olika pappor. För att få ihop nektar till ett kilo honung besöker bina 6-8 miljoner blommor.

Äkthet i varje bit

Made by Stufvenäs

För att göra det enklare för våra gäster att identifiera produkter som är tillagade från grunden med kärlek och högkvalitativa råvaror, har vi skapat märkningen ”Made by Stufvenäs”. Denna symbol står för äkthet, hantverk och användningen av ingredienser som speglar vår dedikation till kvalitet och hållbarhet.

NÄRA & KÄRA

Close by Stufvenäs

I linje med vårt åtagande att stödja lokalsamhället och minska vår miljöpåverkan har vi skapat märkningen ”Close by Stufvenäs”. Denna märkning är en stolt deklaration av vårt val att prioritera produkter och råvaror från närområdet, följande vår filosofi om de fyra S:en – Stufvenäs, Södermöre, Småland och Sverige.

KRANMÄRKT VATTEN

Vårt val av vatten

Vi har Kranmärkt vatten på Konferens, Spa & Restaurang. Vi tar ställning för en bättre miljö genom att vi serverar och dricker färskt, nyttigt och lokalproducerat kranvatten från vår egen brunn istället för förpackat vatten.

Inga förpackningar betyder inget avfall, inga transporter och inga utsläpp! Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten istället för förpackat vatten.

MILJÖARBETE

Vår miljö- & hållbarhetsstrategi

FN har satt upp 17 miljö- och hållbarhetsmål som ska nås senast 2030. Vi på Stufvenäs Gästgifveri har i vår miljöstrategi valt att haka på och göra vad vi kan för att hjälpa till med att vi i hela världen ska nå dessa mål till 2030.

Detta är en pågående process som hela tiden ska utveckla Stufvenäs Gästgifveri till ett hållbarare företag där de beslut som fattas ska ha ett miljöfokus.

Vårt mål är att under 2023 blir certifierade av Green Key, som är en ledande internationell miljömärkning för anläggningar inom besöks- och turistbranschen med fler än 3000 miljömärkta anläggningar i över 60 länder världen över. Green Key drivs internationellt av Foundation for Environmental Education (FEE) och stöds av bland annat World Tourism Organization (WTO) och United Nations Environment Programme (UNEP). Tillsammans med Green Key kommer vi minska vårt klimatavtryck och jobba mot nya miljömål.

Vill du också haka på? Läs mer om FNs globala mål på Globala målens webbplats.

Miljö- & hållbarhetsmål

Vi bidrar till minskad fattigdom både lokalt, nationellt och internationellt genom att minst en gång per år skänka överskottet från ett evenemang till en organisation som bekämpar fattigdom, exempelvis Shelterbox eller Stadsmissionen.

Vi hjälper gärna de som har det svårt i vår direkta närhet. All julmat som blir över från våra julbord skänker vi till de som ordnar julfirande för ensamma och socialt utsatta. Vi arbetar för att minska matsvinnet och handlar så mycket vi kan lokalt.

Vi arbetar dagligen med att sprida budskapet till våra gäster och medarbetare om vikten av god hälsa och välbefinnande. Hos oss har vi också skapat miljön för att kunna fokusera på individens hälsa. Vi vill ha hållbara medarbetare över tid. Våra medarbetare får friskvårdsbidrag.

Vårt mål är att vara en attraktiv arbetsplats där våra medarbetare får möjlighet till utveckling genom kompetensförhöjning både internt och externt.

I vår organisation har alla rätt till talan oavsett position. Vi strävar efter att vår personalstyrka har en lika fördelning mellan kvinnor och män samt i olika åldrar.

Vi har egen vattenbrunn, men uppmanar våra gäster att använda vatten med försiktighet för att skydda vårt gemensamma grundvatten. Vi är Kranmärkta och serverar bara kranvatten till våra gäster.

För oss är det viktigt med en levande landsbygd. En landsbygd där företag som vi kan växa och blomstra på ett hållbart sätt.

Vi vill bli Sveriges bästa arbetsplats! Med frihet under ansvar, lyhördhet, kommunikation, omväxlande arbetsuppgifter och anständig lön skapar vi tillsammans en god tillväxt. Vi följer HRF Visitas avtal.

Vi anstränger oss hela tiden för att hitta nya lösningar, hållbarare arbetssätt och bättre leverantörer för att göra vårt företagande mer miljövänligt.

Hos oss är alla lika, både gäster och medarbetare. Vi gör ingen skillnad på kön, etnicitet, ålder eller bakgrund. Här behandlas alla lika och med respekt vare sig du är kung, utländsk, barn eller bonde.

För oss är det viktigt med en levande landsbygd. En landsbygd där företag som vi kan växa och blomstra på ett hållbart sätt.

Vi använder så lite engångsartiklar som möjligt. Vi har valt en ekovänlig hudvårdsserie i spa och på hotellrummen.

Vi står för och marknadsför hemester. Vi arbetar för att bli en så populär destination att våra gäster väljer att semestra i Sverige istället för att flyga utomlands.

Som granne till Kalmarsund och Östersjön blir vi påtagligt påminda om hur illa det står till med våra hav. Detta gör oss ännu mer medvetna om att göra rätt val. Allt från inköp av fisk som råvara i restaurangen till att välja bort plastprodukter.

Ett fungerande ekosystem i vår natur är nödvändigt för vår existens. Därför handlar vi våra råvaror utifrån säsong och gärna från ekologiska producenter. Vi har skaffat bin för att främja pollinering, biologisk mångfald, svensk honung och matförsörjningen.

Vi står för allas lika värde, oavsett hudfärg, religion, sexuell läggning eller härkomst. Om alla accepterar varandra trots våra olikheter så blir världen en mycket fredligare och härligare plats att leva på.

Vi väljer leverantörer med miljöcertifiering. Ensam är inte stark. Inte ens ibland. Tillsammans måste vi förändra världen, klimatet och sättet vi lever på. Med gemensamma krafter kan vi nå målen.

Vi är med. Är du?