The Edible & Drinkable Country

På Stufvenäs Gästgifveri

Välkommen till en småländsk dryck- och måltidsupplevelse under ekarna. Här får du prova lokala och småländska delikatesser tillsammans med våra duktiga kockar eller bartenders.

Välkommen till bords under ekarna precis intill det glittrande Kalmarsund

En liten bit från gästgiveriet finner du vårt bord och utomhusbar på naturskön och historisk mark. Här precis vid havet, under en av de vackraste ekarna, bland vindpinade enbuskar och blommande slånbärsbuskar, och med himlen som tak, kan du sitta och njuta av småländska smaker. Ackompanjerad av havets bris, sjöfåglarnas sång och vassens sus.

Smålands näst största ek

Ta en promenad och upplev den magnifika Stufvenäseken som är cirka 800 år. Enligt Länsstyrelsen är eken Smålands näst största och Sveriges tredje största, med sin omkrets på 9,7 meter.

Stigen till eken slingrar sig genom den vackra ädellövsskogen och passerar flera olika trädslag på vägen. Det finns sittbänkar längs stigen för att kunna slå sig ner och njuta av naturen en stund.

Kuriosa

Planterade på 1600-talet

Flera av ekarna på den här platsen är planterade på 1600-talet då Gustaf II Adolf utfärdade ett gåvobrev på kronotorpet Stufvenäs till industripionjären Johan Glauwe som några år innan anlagt Smålands näst första glasbruk bara några kilometer härifrån.

Glauwe behövde Stufvenäs lövskogar till ved och pottaskebränning till sitt glasbruk.

Material till vackra skepp

På 1600-talet tillhörde Stufvenäs ägor Värnanäs Gods som ligger ett par kilometer norrut. Där fanns då ett skeppsvarv, där bland andra den snabbseglande fullriggaren Octavia är byggd. Säkert skulle några av dessa ståtliga ekar ha blivit material till vackra skepp.

Upplev Smålands smaker

Vid havet och skogen

Smaka på Stufvenäs, Södermöre, Småland och Sverige genom en annorlunda och unik måltids- och dryckesupplevelse på en av Sveriges vackraste platser. 

Över öppen eld tillagar kocken småländska specialiteter av närproducerade råvaror. Beroende på årstid plockas och tillagas örter, granskott, björkblad, svamp, lingon, nypon och nässlor från skogens skafferi.

Boka bordet och baren för en småländsk dryckesupplevelse. Upplevelsen bokas med en av våra skickliga bartenders som blandar drinkar tillsammans med er på olika småländska och kanske lite blekingska drycker, med eller utan alkohol.

Välkommen att njuta av en historisk och kulinarisk naturupplevelse!

Så funkar det

Stegen

1

Välj din upplevelse och boka antal platser vid bordet.

2

När du har gjort en bokning får du ett e-postmeddelande från oss om upplevelsen och hur du bokar övriga tillägg som boende.

Varför boka upplevelsen med kock eller bartender?

Att laga mat och fixa drinkar tillsammans i naturen är en rolig och givande upplevelse. Det kan också vara lite av en utmaning! Därför följer en av våra kockar, bartender och guide med på er småländska upplevelse. Det gör det mer avslappnat och ger dig chansen att lära dig mer om platsen och dess smaker.

Boka

Bokning av denna unika småländska upplevelsen är möjlig

från 2 maj till och med 30 september 2024

för 4-12 personer och det kan bara bokas av ett sällskap åt gången.

 1. Bokningen är giltig från kl 12 till 20.
 2. Du bestämmer själv vilken tid ni vill komma och träffar guiden vid den tiden i receptionen.
 3. Bordet ligger cirka 10 minuters promenad från receptionen. Toalettbesök måste göras på hotellet.
 4. Guiden anpassar vandringen efter gruppen och tar ca 30-45 minuter.
 1. Kom ihåg att klä dig efter vädret.
 2. Kostnadsfria avbokningar måste göras senast sju dagar före ankomst. Observera att Stufvenäs Gästgifveri har rätt att annullera din bokning, om det till exempel finns risk för extremt väder.
 3. Om det råder brandrisk i området kommer gästen att kontaktas av Stufvenäs Gästgifveri och få följande alternativ:
  1. Matlagning sker inomhus men måltiden serveras vid bordet i naturen.
  2. Matlagning på eld ersätts med en kall maträtt.
  3. Om gästen önskar kan upplevelsen avbrytas.

En unik småländsk upplevelse under ekarna

Boka vår småländska dryckes- och måltidsupplevelse tillsammans med kompisarna, kollegorna eller familjen. Du kan boka den som två olika upplevelser eller en mix av båda:

måltidsupplevelse med kock

Ni går tillsammans med en av våra guider en vandring i vår historiska och natursköna kustmiljö. På vandringen får ni veta mer om platsens historia och om olika växter som är ätbara i naturen.

Vid det uppdukade bordet under ekarna precis vid havet väntar någon av Stufvenäs duktiga kockar som tillagar er middag på plats över öppen eld.

Menyn består av flera olika rätter och är inspirerad av traditionell småländsk husmanskost på säsongens råvaror.

Pris 2995 SEK/person

(Kan endast bokas för minst 4 personer)

drinkupplevelse med bartender

Ni går tillsammans med oss till baren. På vägen får ni lära er mer om Stufvenäs spännande historia och vilka växter som finns i naturen och kan användas i drycken. 

På plats vid utomhusbaren får ni tillsammans med vår duktiga bartender blanda småländska drinkar med lokala drycker och spritsorter.

En unik upplevelse som passar perfekt innan middagen i restaurangen eller vid bordet.

Pris 895 SEK/person

(Kan endast bokas för minst 4 personer)

Boka bordet och baren

Bordsbokningen har flera alternativ.  Klicka på knappen för att boka din upplevelse med The Edible & Drinkable Country.

Att ta sig till bordet är enkelt. Du kan komma ganska nära med bil. Vi rekommenderar dock att gå en härlig promenad ner till bordet. 
Du får en bättre naturupplevelse på detta sätt.

I samarbete med:

N 56.465851, V 16.132282

Med tåg eller buss

Från Kalmar järnvägsstation tar du buss nummer 121 till Bergkvara. Vi har vår egen busshållplats som heter Stuvenäs. Sedan är det en 10-minuters promenad från vägen till oss.