aktiviteter hos oss, nära och lite längre bort

Se & Göra

Här på Stufvenäs Gästgifveri kan du, förutom att njuta av god mat och dryck, passa på att utforska den fina naturen och historiska omgivningen här intill Kalmarsund. Vi erbjuder olika aktiviteter på eller i närheten av anläggningen.

Upplevelsepaket på Stufvenäs

Djur & Natur

Gå på upptäcktsfärd i våra vackra omgivningar. Hur långt och hur länge bestämmer du själv. Vi har flera förslag på olika turer. Boka vårt upplevelsepaket med karta, kikare och fikaryggsäck.

295:- per person

Boka i receptionen på 0486-219 00.

Vila & Ro

Njut med alla sinnen. Vandra i långsamhet till Stufvenäseken och låt dig själv bara få vara. Boka vårt upplevelsepaket med en enkel instruktion, fårskinn och fikaryggsäck.

295:- per person

Boka i receptionen på 0486-219 00.

Upptäck & Cykla

Cykla och utforska våra vackra omgivningar. Hur långt och hur länge bestämmer du själv. Vi har flera förslag på olika turer. Boka vårt upplevelsepaket med karta, cykel och fikaryggsäck.

790:- per person

Boka i receptionen på 0486-219 00.

Säl & Hav

Utanför Stufvenäs finns Värnanäs sälskyddsområde. Här finns den största populationen av knubbsäl i hela Östersjön. Vandra Kalmarsundsleden ca 4 km norrut till Gransö och spana på säl på egen hand.  Boka vårt upplevelsepaket med karta, kikare och fikaryggsäck.

295:- per person

Boka i receptionen på 0486-219 00.

På Stufvenäs

Café brygghuset

Njut av sommaren och jazziga toner i vår trädgård eller inomhus i vårt café. Här finns vårt duktiga köksteams bakverk och läckerheter under vår egen kvalitetsmärkning ”Made by Stufvenäs”.
 
Öppet 25/6-13/8, alla dagar kl 11-17.

Naturfys

Häng med ut i naturen och få igång kroppen mitt på dagen. Måndag-söndag kl 13.00 kör vi ett träningspass som är 30 minuter och en cirkelfys med blandning av pulshöjande övningar och styrka. Passet är utomhus. Kläder efter väder. Passet leds av våra duktiga spaterapeuter och inga förkunskaper krävs.

Medtag egen vattenflaska. Samling i hotellreceptionen.

Passet är gratis för hotellets gäster och måste förbokas (och avbokas) i spareceptionen senast kl 18 dagen innan.

Stufvenäs Vinkällare

Välkommen ner till vår mysiga vinkällare med sin unika historia och en gedigen vinlista. Här kan ni njuta av ett gott glas vin innan middagen.

Håll utkik efter våra öppna vinprovningar tillsammans med någon av våra duktiga sommelierer. 

Stufvenäseken

Ta en promenad och upplev den magnifika Stufvenäseken som är cirka 800 år. Enligt Länsstyrelsen är eken Smålands näst största med sin omkrets på 9,7 meter. 

Stigen till eken slingrar sig genom den vackra ädellövsskogen och passerar flera olika trädslag på vägen. Det finns sittbänkar längs stigen för att kunna slå sig ner och njuta av naturen en stund.

Naturslingan

Naturslingan är 1,6 km och har en klurig tipspromenad ni kan lösa på vägen. Ibland sitter det fysövningar på stolparna för den hurtige.

The Edible Country

Smaka på Stufvenäs, en annorlunda småländsk och smakfull måltidsupplevelse i naturen. Tillsammans med en av våra duktiga kockar lagar ni mat med lokala och småländska råvaror, lyssnar på historier om Stufvenäs och upptäcker saker som går att äta i skogens skafferi.

Stufvenäs Spa

Det är genom kontraster och motsatser vi upplever världen. Utan mörker finns inget ljus, utan brus ingen harmoni. Som kontrasten mellan ute och inne, varmt och kallt, nära och långt bort. Så… andas in, andas ut och upplev kontrasternas harmoni på Stufvenäs Spa.

Spabehandling

Njut och koppla av med en lyxig behandling hos våra välutbildade terapeuter på Stufvenäs Spa. 
 
Vi använder produkter från Thalion. Välj mellan sköna behandlingar från topp till tå.

Skogscykling

Runt Stufvenäs finns ett ”spindelnät” av fina, slingrande skogsvägar genom både barr- och lövskog, som passar alldeles utmärkt för skogscykling.  Kartor finns i receptionen.

 Vi har 10 st MTB-cyklar i olika storlekar för uthyrning. Kontakta receptionen för bokning.

Småländska drinkar

En unik småländsk dryckesupplevelse tillsammans med kompisarna eller familjen i vår utebar vid Kalmarsund. Här får ni en smakfull drinkupplevelse av olika lokala drycker. Går att boka både med alkohol och som alkoholfritt. En rolig och annorlunda aktivitet innan middagen.

Kanot

Att sakta glida fram på vattnet i Kalmarsund och njuta av stillheten och tystnaden är den totala naturupplevelsen. Bli inte förvånad om en säl dyker upp i vattnet för att hälsa när du paddlar bland öarna i Värnanäs skärgård. 

Kanoterna hyrs ut i samarbete med Södermöre Scoutkår och måste förbokas i god tid.

Promenadslinga med fornminnen, kulthus & källa

I skogsområdet mellan Stufvenäs och riksvägen finns en promenadslinga väl värd ett besök, med flera fornminnen och gravfält från brons- och järnåldern. Här finns Stufvenäs Källa som en gång varit en offerkälla. Strax intill källan ligger ett så kallat kulthus, en stenomgärdad begravningsplats från bronsåldern, lite längre bort står två väldiga stenar.

I närområdet finns också domarring, båtgravar och mycket annat, men av mindre framträdande format. Söder om byggnaderna på gästgiveriet finns Blå Rör, bygdens mäktigaste bronsåldersröse.

Nära Stufvenäs

Örarevet

Naturreservatet Örarevet har med sin unika variation i växtligheten och rika fågelliv vacker natur som är värd att uppleva. Vandra ända ut till spetsen av udden som heter Stufvenäsören och se Garpens Fyr i horisonten. 
 
Längs Örarevet finns det gott om fika- och grillplatser, så köp gärna med er en fikakorg på vandringen från restaurangen.

Gårdsbutiksrunda

Besök gårdsbutiker, caféer och livsmedelsproducenter i vårt närområde. Flera av dem levererar sina kvalitativa produkter till vårt kök. Det finns fler gårdsbutiker i Södermöre, men detta är vårt förslag på en trevlig runda där ni kan köpa med er olika smaker och produkter från vår del av Småland och Sverige.

Fulviks badplats

Under varma dagar kan det vara skönt med ett dopp i Kalmarsund. Fulviks badplats erbjuder en långgrund och härlig sandstrand, enbart tio minuters promenad från Stufvenäs.

Vandra

För dig som gillar att vandra rekommenderar vi vandringslederna Torsåsleden och Kalmarsundsleden som passerar utanför oss. Vi har fikaryggsäckar ni kan köpa i restaurangen att ha med på vandringen.

Engelska Parken

Några kilometer med norrut med bil från Stufvenäs ligger Värnanäs Gods, en av Smålands större egendomar med modern jordbruksdrift och slaktkycklingproduktion.

Här finns engelska parken som är en av de få som finns kvar i Sverige. Ta gärna en promenad i den vackra parken och titta på det fina kinesiska lusthuset och eremithyddan.

Ekenäs

Varvssamhället Ekenäs (ca 8 km med bil från Stufvenäs) är ett populärt utflyktsmål. Här finns badplats, hamn med gästhamn och husbilsplatser. Seglarklubbens brygga har också en bastu som man kan hyra. Ekenäs Hantverksbageri som ligger vid badplatsen på Stångudden har öppet för försäljning av bröd och fika vissa dagar. Södermöre Hembygdsförening ordnar olika evenemang i det gamla Hamnmagasinet på sommaren.

Padel

Passa på att spela padel när du är hos oss. Vi har samarbete med flera padelbanor i vårt område. Bergkvara Padel och Torsås Padel erbjuder inomhusbanor och Möre GK har utomhusbanor. Vi hjälper dig att boka!

Golf

Spela golf på Möre Golfklubb, precis vid Kalmarsund mitt emellan de småländska skogarna och Ölands alvar. Golfbanan med sin fina 18-hålsbana ligger bara 3 km från oss och har ett bra läge som gör att banan är öppen för spel under större delen av året. 

Wellbeing

Wellbeingrutten i Torsås & Södermöre är en hållbar och rofylld rutt med omsorgsfullt och medvetet utvalda besöksmål och platser, aktiviteter och upplevelser som bidrar med gott för dig, miljön och lokalsamhället.

Besöksmål runt Stufvenäs

Torsås - från hav till skog

I Torsås möts du av lugn och ro med tid för eftertanke och återhämtning. Semester i Torsås betyder vacker natur, härliga bad och en känsla av att allt är på riktigt.

Här finns något för alla. Cykla, bada, rid, paddla kanot, lek, tälta, spela golf eller gör helt enkelt ingenting. Smaka, andas och upplev både havet och skogen för att inte tala om de öppna ängarna där växtligheten frodas. Välkommen till det genuina Småland och Torsås!

Kalmar - kust, historia & evenemang

Vill du varva härliga utflykter i naturen med en dag på stan? Då är Kalmar perfekt. Här kan du börja dagen med ett museibesök, sedan äta en god restauranglunch och ändå hinna med en sväng till stranden.

I Kalmar känner du historiens vingslag nästan var du än befinner dig. Det finns alltid många spännande utställningar att se, både på besöksmålen och i de mindre konstgallerierna. Missa inte att besöka det fantastiska Kalmar Slott.

Öland - solen & vindarnas ö

Oavsett om du är här för första gången eller ständigt återkommande gäst, bofast eller bara Ölandstok i största allmänhet; Här finns något för dig som vill ta vara på tiden, njuta av livet, uppleva natur och kultur, ha en aktiv semester eller bara lyssna på vågorna som slår mot stranden.

Glasriket - en värld av glas

Småländska Glasriket har skapat magi sedan 1742. Det unika konstglaset är berömt världen över och hantverket finns i många svenska hem. Här möter du hantverkarna och konstnärerna. På det flesta glasbruk går det bra att kliva in i hyttan och ta del av arbetet.

Karlskrona - mitt i skärgården

Bara några mil från Stufvenäs ligger skärgårdsstaden Karlskrona. Stadens marinbas, arkitektur och stadsplan imponerade på Unesco, som gav staden världsarvsstatus 1998. Flotta kyrkor, pampiga torg, paradgator och försvarsverk som lockar besökare från hela världen.

Småland - Sverige på riktigt

Småland är skogar, ängar, hagar och glittrande vatten. Skogarna är milsvida och bjuder in till vandring, svamp- och bärplockning. Här kan man uppleva absolut tystnad, endast avbruten av fågelkvitter och möjligen trampet från skogens konung – älgen. Det är här Emil i Lönneberga och Bullerbybarnen levde sina liv i Astrid Lindgrens böcker. De röda stugorna och hagarna ser ut precis som då. 

För dig som uppskattar det goda livet finns äkta råvaror att njuta av, odlade i den småländska myllan med kärlek och kunskap. Grön sparris, röda jordgubbar, bruna bönor och orange pumpa. Följ säsongen och njut av läckerheterna som hör årstiden till. Fira de svenska högtiderna med oss och upplev det äkta och ärliga Småland. Till nationalrätterna räknas ostkaka och isterband. I skogarna växer det röda guldet och krösamos är ett måste på matbordet.