Pressmeddelande

Populär sommelierutbildning startar i februari

oktober 12, 2022

I juni 2022 examinerades första kullen av sommelierer på Stufvenäs Gästgifveri. I februari 2023 startar nästa utbildning med 25 nya platser. Stufvenäs Gästgifveri tar för andra gången initiativet tillsammans med GastroMerit att anordna deras branschunika sommelierutbildning. Detta för att öka kunskapsnivån och kompetensen inom restaurangbranschen.

– Förra kursstarten blev snabbt fullbokad och behovet av ytterligare en omgång var redan klart när förra startade. Vi har redan folk som har anmält sig till kursstarten i februari och det bekräftar att behovet av utbildade sommelierer finns i sydöstra Sverige, berättar Marcus Thell, vd på Stufvenäs Gästgifveri.

Stufvenäs Gästgifveri har en anrik vinkällare som prisats av både Munskänkarna och Wine Spectator, samt listade i Star Wine List. Visionen med vinkällaren och vinutbudet är att erbjuda gästerna bra och spännande mat- och dryckeskombinationer.

– Vår ambition med vår vinkällare och utbud kräver välutbildade sommelierer. Därför känns det extra roligt att kunna utbilda våra egna medarbetare på hemmaplan och samtidigt erbjuda kollegor i branschen möjligheten till en av Sveriges bästa sommelierutbildningar, fortsätter Marcus.

Utbildningen sträcker sig över en termin. Föreläsarna är till stor del yrkesverksamma sommelierer med erfarenhet från några av världens bästa restauranger.

– Vi ser så mycket fram emot att sätta igång! Att utbilda sin personal är en viktig nyckel till att motivera och behålla duktiga medarbetare. Vi har sommelierutbildningen i Umeå, Halmstad och Stockholm så att även genomföra utbildningen i Kalmar känns både geografiskt rätt, inspirerande och roligt, säger Rosita Wilsson, chef för Martin & Serveras utbildningsverksamhet GastroMerit.

Kreativ ledare för sommelierutbildningen är Daniel Agerberg, som varit verksam sommelier i drygt 15 år på restauranger med omfattande vinlistor som Djuret, Teatergrillen/Riche och Astoria. Därtill på ett antal vinbarer som Erik´s vinbar Gondolen, Terrenos vinotek samt Åre vinbar. I höst är Daniel med i öppningen av en ny restaurang som ska heta Chez Jolie, där han blir chefsommelier.

– Sommelierutbildningen ska ha foten i det klassiska, men öppensinnade för nya distrikt och tekniker, men alltid med ett hållbart tänk. Med mina år inom restaurangbranschen, främst som verksam sommelier tror jag mig veta vad som krävs av nyexaminerade sommelierer och vad de förväntas kunna. Med Sveriges främsta föreläsare och engagerad personer omkring utbildningen ger vi deltagarna verktygen för att nå sina mål, säger Daniel.

Utbildningen startar på Stufvenäs Gästgifveri i februari 2023. Intresset för utbildningen har varit stort och redan nu är flertalet platser bokade, så vänta inte med att boka din plats!

Mer information om utbildningen.

För mer information, var vänlig kontakta

Marcus Thell, vd Stufvenäs Gästgifveri, 0486-219 01
GastroMerit, gastromerit@martinservera.se, 08- 722 26 00