5-6 OKTOBER

Judgement of Paris

4190:-

Pris per person för del i dubbelrum.

Upptäck smakerna av elegans i mat och vin.

Välkommen till en kväll av ren njutning och sofistikation. Vi presenterar vårt exklusiva hotellpaket, en upplevelse som är skräddarsydd för vinälskare och finsmakare.

Innehåll i paketet:

  • Vinprovning med Michel Jamais, en av Sveriges främsta vinkännare: Låt dig guidas genom en oförglömlig vinprovning av en av Sveriges bästa vinkännare. Upplev en resa genom franska och amerikanska viner, samt historien av Judgement of Paris betydelse för vinvärlden.
  • Fika by Stufvenäs: Koppla av med en härlig eftermiddagsfika, där vi serverar nybakade godsaker och aromatiskt kaffe i vår mysiga lounge.
  • Fördrink med champagne: Kvällen börjar med en elegant fördrink i Cocktailloungen. Njut av ett glas champagne och låt bubblorna sätta stämningen för en fantastisk kväll.
  • Femrätters middag med vinpaket – Judgement of Paris: Upplev en femrätters meny komponerad av vår köksmästare för att harmonisera med de utvalda vinerna som presenteras av Claes Lindqvist, en av Sveriges bästa vinkännare, och Michel Jamais som gör sin egen tolkning av den legendariska Judgement of Paris.
  • Hotellövernattning: Efter en dag fylld av smakupplevelser och lyx, dra dig tillbaka till ett av våra elegant inredda hotellrum. Vakna upp utvilad och redo för en ny dag.
  • Frukostbuffé: Starta morgonen med vår lyxiga frukostbuffé, där du kan njuta av ett brett utbud av läckerheter, från färsk frukt och nybakat bröd till smakrika ostar och delikatesser.

Boka vårt hotellpaket Judgement of Paris och ge dig själv en upplevelse som kittlar alla sinnen. Perfekt för den som vill skämma bort sig själv eller någon speciell. Platserna är begränsade, så boka nu och säkra din plats i en värld av elegans och raffinemang.

Varmt välkommen till en helg du sent kommer att glömma!

RumstypPris
Enkelrum4540:-
Dubbelrum4190:-
Dubbelrum Hav4340:-
Dubbelrum Äng4290:-
Gästgifvarrum4290:-
Deluxerum4590:-
Svit4840:-
Minisvit Äng4840:-
Svit med badkar & bastu4840:-
Stufvenässviten7090:-
Utcheckning senast kl 11.00.

Judgement of Paris – En milstolpe i vinvärlden

Bakgrund: Den 24 maj 1976 organiserades en vinprovning i Paris som skulle förändra vinvärldens hierarki för alltid. Arrangemanget var orkestrerat av den brittiske vinhandlaren Steven Spurrier, som på den tiden drev en vinbutik och vinakademi i Paris. Spurrier, som var en stor förespråkare för franska viner, ville visa upp kvaliteten på kaliforniska viner och bestämde sig för att arrangera en blindprovning där de skulle jämföras med de bästa vinerna från Bordeaux (röda viner) och Bourgogne (vita viner).

Deltagande viner: Provningen inkluderade 10 vita chardonnay-viner och 10 röda cabernet sauvignon-viner. De franska vinerna kom från några av de mest ansedda vingårdarna i Bordeaux och Bourgogne, medan de amerikanska vinerna kom från olika vingårdar i Kalifornien, som vid den tiden inte hade samma internationella rykte som de franska.

Juryn: Juryn bestod av framstående franska vinexperter, som alla var övertygade om att de franska vinerna skulle dominera tävlingen. Blindprovningen innebar att jurymedlemmarna smakade på vinerna utan att veta vilka de var, vilket eliminerade alla förutfattade meningar och fördomar.

Resultatet: Till allas stora förvåning, och särskilt de franska domarnas, visade sig de kaliforniska vinerna vara överlägsna i både rödvins- och vitvinskategorierna. Chateau Montelena Chardonnay 1973 från Kalifornien toppade listan över de vita vinerna, och Stag’s Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon 1973 blev bästa röda vin. Resultatet skickade chockvågor genom vinvärlden och rubrikerna efteråt förkunnade att nya världens viner kunde mäta sig med – och överträffa – de gamla världens mest ansedda viner.

Betydelse: “Judgement of Paris” innebar en revolution för vinindustrin. Det visade att högkvalitativa viner kunde produceras utanför de traditionella vinregionerna i Europa och banade väg för en global expansion av vinproduktion och konsumtion. Det stärkte Kaliforniens status som en ledande vinregion och uppmuntrade andra nya vinländer att tro på sina möjligheter att producera världsklassviner.

Judgement of Paris står som ett ikoniskt exempel på hur en blindprovning kan förändra förutfattade meningar och lyfta fram kvalitet över namn och rykte.